RECIKLIRANJE JE PUT DO ZDRAVLJA ZATO NAM SE PRIDRUŽI I TI

O nama

Petar Mandić
OŠ Žnjan-Pazdigrad
8.B razred
Projekt: Naslovnica,
forma, o nama,
ideja
Roko Smuđa
OŠ Žnjan-Pazdigrad
8.B razred
Projekt: Karta,
navigacija, login, intro
Ante Gudelj
OŠ Žnjan-Pazdigrad
8.A razred
Projekt: Problemi,
igre

IGRE - ZA ZABAVU 🎮

Prva igre

Druga igra

Treca igra

Speed Game

>
Vrste problema i zaštita

More - Čistoća i zaštita ⛵

Jadran ili Adria dobio je ime po istoimenoj nekadašnjoj luci koja se nalazila na tom području.
Jadran podrazumijeva teritorij koji se odnosi na prostor između Balkanskog i Apeninskog poluotoka.

Bioraznolikost u Jadranu je velika i duž obale postoji nekoliko zaštićenih područja.
U Hrvatskoj je sedam zaštićenih podučja: Brijuni i Limski kanal uz obalu Istarskog poluotoka; Kornati i Telašćica u srednje jadranskom bazenu, blizu Šibenika; i Lastovsko otočje, Malostonski zaljev i otok Mljet u južnoj Dalmaciji.

Ekosustav Jadranskog mora je pod stalnom prijetnjom prekomjernog unosa hranjivih tvari preko drenaža s poljoprivrednih zemljišta i otpadnih voda iz gradova na obali, ali i iz rijeka, osobito Po.
Venedija je najčešći primjer zagađenja obalnih voda gdje brodovi, polja, tvornice i otpadne vode pridonose zagađenju mora.
Rizik predstavljaju i balasne vode koje ispuštaju brodovi, osobito tankeri.

Još jedan izvor zagađenja u Jadranu je kruti otpad.
Jugo i morske struje znaju nositi sa sobom velike količine krutog odpada, najčešće plastike.
Na onečišćenje zraka u Jadranu najviše utječu velika industrijska sjedišta u porječju rijeke Po i velikih industrijskih gradova uz obalu.

Kopno - Ekologija i otpad

Veliki gradovi, industrija, poljoprivreda, samo su neki od uzroka onečišćenja tla.
Najveći zagađivač je poljoprivreda uz koju se veže upotreba pesticida i gnojiva.
Pesticidi su tvari koje služe za suzbijanje ili uništavanje raznih vrsta nametnika: kukaca, korova, ptica, glodavaca itd.
Čovjek i industrija onečišćuju tlo ne samo kemijskim toksičnim tvarima nego i odlaganjem
velikih količina glomaznog otpada od ambalaže do glomaznoga komunalnog otpada:
starih hladnjaka, televizora, strojeva za pranje rublja, automobila, automobilskih guma, limenih
konzervi, plastičnih vrećica, boca i tome slično.

U Splitu je počela sanacija odlagališta Karepovac koju građani traže godinama.
Radovi su Splićanima donijeli nove probleme - nesnosni smrad s gradskog deponija.
Građani su zabrinuti i za zdravlje, a mjerodavni poručuju kako nema
prekoračenja propisanih vrijednosti štetnih plinova u zraku.





Karepovac mora biti što prije saniran i zatvoren, da stanovnici područja oko
Karepovca konačno prodišu punim plućima, ali od ove ho-ruk histerije u režiji onih koji
su itekako odgovorni za agoniju Karepovca bit će više štete nego koristi.

Životinje - Ugroženost





Zaštićenim i strogo zaštićenim životinjskim vrstama smatraju se sve zavičajne divlje vrste koje su ugrožene ili su usko rasprostranjeni endemi ili sve ostale divlje vrste zaštićene propisima Europske unije.

Donosimo vam popis koji sadrži sve zaštićene životinje u Hrvatskoj.





BJELOGLAVI SUP

Bjeloglavi sup ptica je grabljivica koja pripada porodici jastrebova. Ova je životinjska vrsta strogo zaštićena na području Hrvatske, što znači da se njezin život, ali i njezinu nastambu ne smije ugrožavati. Nalazi se na području otoka Cresa, gdje i postoji udruga koja se bavi njegovom zaštitom.





SREDOZEMNA MEDVJEDICA

Sredozemna medvjedica bez dileme je jedna od naugroženijih sisavaca u Hrvatskoj, pa ne čudi da je na popisu strogo zaštićenih životinja. Izgledom i veličinom poprilično je slična tuljanu, a na našem području zaštićena je od početka 20. stoljeća.





HRVATSKI MACAKLIN

Macaklin je strogo zaštićena životinjska vrsta koju možemo naći na otoku Lošinju. Ove zanimljive životinjice dijele se na dvije vrste, na kućnog macaklina i zidnog macaklina. Macaklin je prvenstveno noćna i bezopasna životinja, a ugrožavanje njegovog života ili njegovog staništa zakonom je zabranjeno.





PLEMENITA PERISKA

Plemenita periska glasi kao najveći školjkaš Jadranskog mora, a ima sposobnost narasti i do visine jednog metra. Ujedno je i jedna od najvećih školjki na svijetu, što je čini zaista posebnom. Njezin život i stanište u Sredozemnom moru vrlo su ugroženi zbog čega ne čudi što se nalazi na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta.








MORSKI KITOVI I DUPINI

Kitovi i dupini žive u morima i oceanima, pa ih tako možemo naći i u Jadranskom moru. Razlikujemo mnogo različitih vrsta ovih divnih morskih životinja, a svaka je u Hrvatskoj zakonom zaštićena. U potpunosti je zabranjen bilo kakav lov ili slično ugrožavanje njihovog života.








VUKOVI I RIS

Životinje vuk i ris zakonom su zaštićene vrste još od 1995. godine. Danas im se broj drastično smanjuje, uglavnom zbog loših uvjeta staništa, raznih bolesti te zabranjenog lova. Vukovi u Hrvatskoj naseljuju područje Gorskog kotara, Like te Dalmacije. Slično je i s risom, životinjom koju danas možemo pronaći u Gorskom kotaru te na Velebitu. Osim ovih kopnenih grabežljivaca, još treba istaknuti vidru, divlje mačke te leptire kojih u Hrvatskoj ima preko 30-ak vrsta.

Otpad - Vrste i razvrštaj



Plavi kontejner




Što ide u plavi kontejner?


U plave spremnike treba odlagati:

- novine, časopise, prospekte, kataloge
- bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice
- pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice
- mape, kartonske fascikle, valovitu ljepenku, kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike, stiropora i dr.)
U plave spremnike ne smije se odlagati:
- indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, - zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i sl.




">

STAKLO

Što ide u zeleni kontejner?

DA: Staklene boce i staklenke svih boja (ispražnjene; ne moraju biti isprane od napitaka, ali ne smiju imati ostale nečistoće). Napomena: s boca prije odlaganja skinite čep i metalnu ogrlicu i zbog buke ih ne ubacujte u kontejner između 22:00 i 07:00 sati.
NE: Ravno prozorsko staklo (ide u reciklažno dvorište ili staklarsku radionicu), porculan, keramika, ostale vrste stakla: žarulje i flourescentne svjetiljke, armirano staklo, kristalno staklo, automobilsko staklo (sve ovo ide u glomazni ili ostali otpad).





BATERIJE

Crveni kontejner Baterije čine zanemariv postotak ukupnog otpada, ali su opasan otpad pa ih treba odložiti u crvene posude koje se nalaze na ulazu nekih trgovina, škola i na mjestima za skupljanje opasnog otpada.





BIOOTPAD

Što ide u smeđi kontejner?

Biootpad je biorazgradljiv otpad koji se može kompostirati i u vlastitom vrtu.
DA: Vrtni i zeleni otpad: otkosi trave i živice, različiti korovi, suho (tanje) granje, lišće s drveta, uvelo cvijeće, otpalo voće, ostaci povrća, zemlja iz lonca za cvijeće, neobrađeni ostaci drva (isjeckani), ostaci žetve, kuhinjski otpad: ostaci kruha, kore od voća i povrća, listovi salate, kelja, blitve i sl., talog kave i čaja, filter vrećice čaja, ljuske od jaja, ostali biootpad u manjim količinama: kosa, dlake, slama, piljevina, borove iglice, papirnate maramice.
NE: Veće količine tekućih ostataka hrane, meso i riba, kosti, pepeo, vezane tvari (pelene, tetra-pak), prašina i vrećice iz usisivača, ostaci mačjeg pijeska (sve ovo ide u ostali otpad), Napomena: štetne tvari – baterije, kemikalije, boje i lakovi, motorna i mineralna ulja, jestiva ulja i masti, lijekovi i sl. odlažu se u opasni otpad u reciklažnom dvorištu.





PLASTIKA

Što ide u žuti kontejner?

DA: PET boce od napitaka, PET boce od ulja i deterdženata (s oznakom "1" u trokuti ili "PET" ispod njega). Napomena: prije odlaganja ili predaje plastičnih boca odvojite čepove koji se na njima nalaze jer se oni u postupku prešanja plastike ne mogu podjednako dobro isprešati i zahtijevaju drugačiju vrstu recikliranja.
NE: Plastične čašice za piće ili od jogurta (isprane i bez aluminijskog poklopca; s oznakom "6" u trokutu ili "PS" ispod njega), pjenasti PS (bijeli čisti stiropor ili okipor, bez ljepila, etiketa, plastičnih traka), polietilena (sve ovo ide u odgovarajuće posude u reciklažnom dvorištu). Napomena: ostale vrste plastike ili mješavine plastike s drugim materijalima ili nečistoćama odlažu se u ostali otpad.





METALI

Što ide u sivi kontejner?

DA: Limenke od pića
NE: Ostali metalni predmeti: ispražnjene konzerve, metalne tube, alat, žica, metalnau cjevovodna armatura, kraće cijevi, čelične trake, metalni zatvarači i čepove od staklenki i boca (sve ovo ide u reciklažno dvorište). Napomena: doze ili sprej-doze u kojima su se nalazile boje i lakovi odlažu se u opasni otpad u reciklažno dvorište.